In Nederland wordt de nieuwe iPhone X verkocht voor een bedrag van 1159 euro. Zeker in vergelijking met de voorgaande smartphones een flink bedrag. Maar waar komt de flinke stijging opeens vandaan?

In 2008 verscheen de eerste iPhone op de markt in Nederland. De goedkoopste iPhone 3G met 8GB aan opslag werd verkocht voor een bedrag van 500 euro in Nederland. De iPhone X kost meer dan het dubbelen.

OLED-scherm

De prijsstijging komt vooral door het type scherm welke is gebruikt. Apple heeft voor het eerst gebruik gemaakt van een oled-scherm in een iPhone. Volgens analist Ming-Chi Kuo kost het scherm voor de iPhone X 130 dollar. Een scherm voor de iPhone 7 wordt verkocht voor ongeveer 50 dollar.

Naast het scherm is ook de camera en de nieuwe chipset een behoorlijke kostenpost. De hoge prijs van de iPhone X komt ook door de euro. In de VS wordt de iPhone X verkocht voor een bedrag van 999 dollar. Omgerekend zou dat neerkomen op 835 euro. Maar in de VS wordt er altijd zonder btw geadverteerd, omdat de BTW per staat kan verschillen.

Door de hoge BTW welke wij in Nederland hanteren is de prijs in vergelijking met de VS aanzienlijk duurder. Een iPhone X in de VS kopen is natuurlijk een oplossing, maar er is een behoorlijke kans dat je bij terugkomst 21 procent btw moet aftikken.

Je betaalt 1159 euro voor een iPhone X met 64 GB opslag en 1329 euro voor 256 GB.