De populaire tool CCleaner is de afgelopen maanden voorzien van kwaadaardige software. Cybercriminelen hebben in de afgelopen maand kwaadaardige software meegestuurd met legale downloads van CCleaner.  

Door de kwaadaardige software hebben de cybercriminelen toegang gekregen tot mogelijk miljoenen apparaten. De kwetsbaarheid is ontdekt door de onderzoekers van Talos.

Kwaadaardige software

De malware werd meegestuurd bij de downloads. CCleaner is gratis software en wordt enorm veel gedownload op verschillende platform. Volgens de onderzoekers wordt het programma vijf miljoen keer per week gedownload voor pc’s en smartphones.

Wie de 32bit-versie van de nieuwste versie van CCleaner heeft gedownload tussen 15 augustus en 12 september heeft zeer waarschijnlijk ook een andere software geinstalleerd. Het lijkt erop dat de aanvallers toegang hebben weten te krijgen tot de omgeving waarin de tool wordt ontwikkeld. De versie oogt behoorlijk legitiem en bevat gewoon een digitale handtekening.

Versies

Piriform heeft inmiddels bevestigd dat twee programma’s welke in augustus verschenen besmet zijn geraakt. Het gaat om de 32-bitsvarianten van CCleaner Cloud en CCleaner. Piriform adviseert gebruikers om de update naar 5.33.6162 te installeren en voor CCleaner Cloud versie 1.07.3191.